Bouillabaisse (vissoep)

INGREDIENTEN

  • 1 kg stevige witte vis in moten (wijting, zeeduivel, zeewolf of zeebaars)
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 vleestomaten
  • 1 sinaasappel
  • ½ venkelknol
  • 1 dl droge witte wijn
  • 3 el olijfolie
  • 10 draadjes saffraan
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 tl venkelzaad
  • peper en zout
  • 1 Frans stokbrood

Rouille:

  • 1 rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eierdooiers
  • 1,2 dl olijfolie
  • zout

BEREIDINGSTIJD : 60 minuten

AANTAL PERSONEN : 6 personen

RUBRIEK : Soepen

 

JOUW BEOORDELING

Geef hier je beoordeling:







 

BEREIDING

  1. Schil de ui en snipper ze fijn, was de prei en snijd ze in dunnen ringetjes.
  2. Pers de teentjes knoflook met een lookpers. 
  3. Zet een kookpot met water op een hoog vuur en dompel de tomaten even in het kokend water om ze makkelijker te ontvellen. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
  4. Was de sinaasappel en schil ongeveer de helft van de sinaasappel met behulp van een dunschiller.
  5. Was de venkelknol en snijd ze in fijne reepjes.
  6. Bak de ui gedurende 10 min in een ruime kookpot met de olie.
  7. Voeg de prei, knoflook, tomaten, sinaasappelschil (in een theekokertje of samengebonden) en venkel toe en laat alles nog 5 min doorstoven.
  8. Roer er een liter kokend water, de wijn, saffraan, laurier, tijm en venkelzaad door en breng het geheel aan de kook.
  9. Laat de soep gedurende 10 min zachtjes doorkoken.
  10. Maak intussen de rouille: pureer de peper en de knoflookteentjes in een kom. Roer er de eierdooiers en een beetje zout onder. Voeg geleidelijk aan en onder voortdurend stevig roeren de olijfolie toe totdat de saus gaat binden.
  11. Voeg vervolgens de vis toe en laat deze op een zacht vuurtje (tegen het kookpunt aan) gaar worden gedurende ongeveer 10 tot 15 min.
  12. Schep de vis uit de kookpot en houd deze warm met behulp van aluminiumfolie.
  13. Verwijder de sinaasappelschil, laurier en tijm en pureer de soep met behulp van een staafmixer.
  14. Breng de soep opnieuw aan de kook en kruid naar smaak met peper en zout.
  15. Verdeel de vis over 6 voorverwarmde borden en schenk er de hete soep over.
  16. Serveer met sneetjes geroosterd stokbrood en rouille.

 

Gepost door Karel


 

REACTIES :

Geschreven door Boudewijn Vergeylen op 28/12/2009


Héél goed recept,ik maak deze soep dikwijls en op oudejaarsavond staat ze terug op het menu...!



Geschreven door Wim nvt op 29/11/2011


Is dir voldoende voor 6 personen als maaltijdsoep?



JOUW REACTIE

E-mail adres:


Voornaam:


Achternaam:


Commentaar:


 

Webdesign & Hosting by Data-Art

Zoek op een woord:
vissoep, zeebaars, wijting, zeeduivel, zeebaars, venkel, bouillon Webdesign by Data-Art. Koken kroniek eten recepten gerechten online kookboek kooksite traiteur keuken pasta voorgerechten vlees groenten aardappelen rijst culinaire tips lekker aroma smaak drinken wijn aperitief gezond dieetvoeding dieet vegetarisme vegetarisch julien wok chef kok keukenhulp
 SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

  Email: